Archive for the 'Pyetje-Përgjigje' Category

24 JanHumbja e vetëdijes dhe namazi

selam alejkum. Në qoftë se person e humb vetëdijen dhe i kaPyetje-Pergjigje humbur 5 pse kohe te namazit dhe vjen ne vet dije si i llogariten këto 5 pesë kohe kaza ose eda ?

Pyetja tjetër nëse një person e bën nijet me udhëtua ma shumë se 83 kilometra por ka kaluar vetëm dhjet kilometra dhe e fal namazin a duhet me e shkurtua ose jo ? Read more…

08 ShtVeshmbathja e lëkurës së derrit

Pyetje:

Selamun alejkum hoxh i nderuar,ju deshiroj te gjitha te Pyetje-Pergjigjemirat ne jete.
Kam ble një palë këpucë, e para pak ditësh isha te këpucëtari me e rregullua njërën këpucë, un dhe ustahi njihemi sepse jetojmë ne një lagje dhe ai e di se un e fali namazin mirëpo problemi  është se ustahi i mori këpucët me e pa se cka është problemi dhe me tha KËTO KEPUC JAN ME LEKUR THIU, un e di se mishi u thiut është i ndaluar qe te hahet por nuk e di se si qëndron puna me lëkuren e thiut qe përdoret për këpucë, a është e lejuar qe te vishen ato këpucë a jo ? Read more…

13 KorDallimi mes Qirasë dhe kamatës

Pyetje-PergjigjePyetja;

Nuk e di pyetja ime sa do te jet e qarte por do te mundohem ta bej sa me te thjesht !
Un dua te di dallimin mes KAMATES dhe QIRASE,psh nese un kam nje lokal dhe e jap me qira, për një vit kërkoj qira 1200 € (dmth 100 € ne muaj).
Nga ana tjetër me kërkon një i njohur 1000 € para borxh për 1 vjet (dmth afati i kthimit te borxhit është pas 1 viti) un i them: ti jap parat por me një kusht SOT NJE VJET DUHET TMI KTHESH 1200 € !!
Tash dua një sqarim te thjesht, ku qëndron dallimi te këto 2 shembuj qe i permenda me lart. Read more…

18 MajPastrimi pas nifasit.

Pyetja: Selamu alejkum.  si qëndron puna e lehonisë sipas Islamit, lexovPyetje-Pergjigjea diçka por me saktësisht dmth, 40 dit e ka afatin strikt, edhe nqoftë se pastrimi behet brenda dy javëve te para dhe me nuk ka pastrime, thjesht më pas asaj kohe priten me veq menstracionet? T’pershendes dhe uroj mos t’kem pengu. S.A

Read more…

05 MajPjesëmarrja e femrave në ceremoninë e varrimit

Pyetje-PergjigjePyetja:

A lejohet pjesëmarrja e femrave në ceremoninë e varrimit ?

Përgjigja:

I nderuar, krahas përgatitjes së xhenazes, pastrimi, qefinimi, falja e namazit të xhenazes, ashtu edhe  bartja e xhenazes, përcjellja dhe varrimi i xhenazes është obligim kolektiv (farzi kifaje) për burrat. Me nocionin obligim kolektiv (farzi ajn) nënkuptojmë se nëse dikush e kryen këtë obligim, të tjerët shkarkohen nga përgjegjësia, por nëse këtë obligim nuk e kryen askush nga besimtarët islamë, atëherë përgjegjësia i përfshinë të gjithë. Read more…

09 JanÇka është sutra ?

Pyetje.

Selamu alejqum. Hoxhë efendi, jam lexues i rregullt i shkrimeve tuaja, andaj deshta me të vet ni send se më erdhi shum interesant kur e pash në namazin e xhumasë. Isha në safin e pare në xhami, e ni vlla i joni kur u ngritem me fal namazin para vete e vendoj nji shkop (që në xhami përdoret për varjen e tespihve). Unë u habita me ketë veprim, dhe në fund e pieta, pse e bani këtë gjest, ai më tha: ky veprim asht vaxhib dhe quhet sutra. Unë skam dëgju përpara për këtë, andaj po pyes, sepse nuk kam besim te ai njeri çka asht kjo sutra dhe kur duhet të përdoret ? selamu alejkum. Read more…

09 JanMbulimi i avretit në namaz.

Pyetje.

Selamu alejkum, Hoxh; i nderuar, shpeshherë po ndodh që në namaz po shpaloset avreti, çka bahet me namazin në këtë rast ?

Përgjigja: alejkum selam. Read more…

08 JanTë shkohet në haxh, apo të ndihmohet jetimi?

Pyetja: Selam alejkum. Po dëgjoj kohen e fundit varfëria këtu ne Kosovë është e madhe po shoh ne disa vende ka fëmijët jetim pa Baba me kushte te vështira jetese ne media por edhe ne vendin tim ku jetoj ne Rahovec  dhe me shkoj mendja te një gjë inshalla Allahu me jep mundësi te ju ndihmoj .

Por nëse Allahu me jep kushte  për Haxh me shku kushtojnë  4000 a është me mire me sevap me ja ndertu një shtëpi një jetimi qe është ne kushte te vështira ose me shku ne haxh. Read more…

23 TetKur ta therë Kurbanin?

I nderuari Hoxhë, këtu në vendin tonë ditë bajrami e kanë shpallur ditën e enjte, kurse në saudi kurse haxhitë në arenat janë ditën e enjte e të premten bajram, atëherë, ne do ta falim bajramin diten e enjte, por a bënë që kurbanin ta presim ditën e premte me qëllim që të mos jetë prerë para kohe. Sëpkau kështu po flasin shumë hoxhallarë në teren. Andaj kërkoj një sqarim nga ju. Read more…

11 TetKush duhet therë kurbanin ?

Pyetje:

Selamu alejkum, i nderuari hoxhë, meqë po afrohet gjithnjë e më shumë koha e kurbanëve, dhe po bisedohet rreth kurbanëve, kisha dashur të pyes: kush duhet ta therë kurbanin dhe a lejohet që ta therë dikush tjetër. Read more…