Archive for Gusht, 2013

12 GusObligimet e burrit ndaj gruas

Pasi që të bëhet lidhja e kontratës së martesës pasojnë edhe obligimet bashkëshortore mes vete. Në vazhdim do të flasim për obligimet e burrit ndaj gruas. Read more…

11 GusTë drejtat që ndërlidhen me pasurinë e lënë

Shkruan: Jusuf ZIMERI

Të drejtat që ndërlidhen me pasurinë e lënë nga i vdekuri janë të natyrave të ndryshme dhe vijojnë që nga përgatitja dhe varrimi i kufomës, shpagimi i borxheve, ekzekutimi i institucionit të testamentit, e deri tek ndarja e trashëgimisë mes trashëgimtarëve. Read more…

11 GusDispozitat e Mirathit në Kur’anin Fisnik

Shkruan: Jusuf ZIMERI

Nisur nga fakti se Kur’ani është burimi i parë dhe thelbësor i legjislacionit Islam, dispozitat dhe normat e së drejtës së trashëgimisë në Kur’anin famëlartë janë të paraqitur në dy mënyra: Read more…

11 GusFejesa dhe martesa te shqiptarët dhe kanuni i Lek Dukagjinit

img076Fejesa dhe martesa te shqiptarët gjer më vitin 1929, kur hyri në fuqi kodi civil i shtetit shqiptar të Zogut, si dhe marrëdhëniet familjare nuk trajtoheshin me ndonjë kod civil të veçantë, por sipas përkatësive fetare të palëve, traditave të vendit, etj.. Read more…

11 GusShpjegimi ajetit ij-jake na’budu

 Ligjërues: Jusuf Zimeri

 

09 GusSelefizmi dhe ideologjia selefiste 2/2

Prof. Dr. Alij Xhumua- Mufti I Egjiptit

Në pjesën e fundit, respektivisht në ligjëratën e kaluar kemi sqaruar për shfaqjen dhe evolimin e termit selefizëm dhe se çka donë të thotë të ndjekësh selefin. Andaj kur dikush thotë se ky është medhhebi i selefit, aty ka mashtrime, sepse aty gjenden dy iluzione që janë: Read more…

04 GusRamazani shkoi por ne !

Shkruan: Jusuf ZIMERI

Ramazani shkoi për tu kthyer sërish vitin tjetër, por ne nuk dimë se a IMG348do të jemi ata që do ta përjetojmë sërish këtë muaj, apo ndoshta ky ishte Ramazani i fundit për ne. Ramazanin dikush e kishte pritur me shumë dëshirë, vullnet dhe lumturi, sepse ishte i vetëdijshëm për vlerat dhe bereqetin e këtij muaji, kurse disa e kishin pritur me panik sepse realisht kishin harruar kënaqësinë e Ramazanit të kaluar dhe bereqetet e tij, e disa aq që u mërzitën për Ramazanin e kaluar e as që ditën se jemi në muajin e Ramazanit. Read more…

04 GusНоќта Кадр

Jusearth-and-sun_1024x768_27507uf ZIMERI

 Претходно рековме, дека во месец Рамазан има една ноќ, која е повредна од илјада месеци, за оваа ноќ Аллах џ.ш. рекол:

 

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ القَدْرِ. وَ مَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ القَدْرِ. لَيْلَةُ القَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ. تَنَزَّلُ المَلاَئِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ. سَلاَمٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الفّجْرِ.

 

„Кур`анот Ние, навистина, започнавме да го објавуваме во ноќта Кадр! А знаеш ли ти која е таа ноќ Кадр? Ноќта Кадр е подобра од илјада месеци. Во таа ноќ се спуштаат мелеките и Џибрил со одобрението на Господарот нивни, по наредба секоја! Селам! И тоа се до пукањето на утрото!“[1] Read more…