Archive for Dhjetor, 2014

25 DhjNAMAZI I XHENAZES NUK PËRSËRITET

Ky artikull është pjesa 19 nga 19 pjesë, në serinë e artikujve nga tema: Namazi

Shkruan: Jusuf Zimeri

 Dispozita e faljes së namazit të xhenazes është “Farzi Kifaje” detyrim kolektiv, e kjo nënkupton se, nëse faljen e namazit të xhenazes e kryen një grup prej besimtarëve islamë, atëherë nga obligueshmëria e faljes së namazit të xhenazes lirohen tërë myslimanët, njashtu lirohen edhe nga përgjegjësia e këtij obligimi. Në anën tjetër, nëse këtë obligim nuk e kryen askush nga myslimanët, pra e lënë pa e falur namazin e xhenazes, atëherë të gjithë besimtarët e vendit konsiderohen mëkatarë për shkak të braktisjes së farzit, dhe bartin përgjegjësi para Allahut Fuqiplotë. Se namazi i xhenazes është farzi kifaje, vërtetojnë edhe këto hadithe të Pejgmberit Aljhis-selam. si shumë hadithe tjerë, që janë: Read more…

25 DhjUčenje Kur’ana (Hutbe)

Ky artikull është pjesa 2 nga 2 pjesë, në serinë e artikujve nga tema: Kur'ani

Edin Muriq  (nxënës i kl IV- Medreseja “Isa Beu” Shkup)

 Zahvala pripada samo ALLAHU. Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoc I oprost trazimo. Utjecemo se ALLAHU od zla nasih dusa I nasih losih djela. Kome ALLAH ukaze na pravi put on ce na pravi put ici a koga On ostavi u zabludi ti mu nej naci zastitnika koji ce ga na pravi put uputiti. Zaista ovaj kuran je svjetlo, uputa ljudima gdje kaze ALLAH u suri isra: “Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika” Read more…

18 DhjShkrimi është shenjë në rrugë,…

Mr. Iljasa Salihu

(Kumtesë e recensentit gjatë promovimit të librit “Pak më ndryshe” autor Jusuf Zimeri, mbajtur më 13. 12. 2014 në Kumanovë).

Asnjëherë nuk e kisha menduar se unë si një lexues adoleshent i veprave të Jusuf Zimerit, një ditë do të bëhesha recensent i një prej shumë librave të tij. Dikur me kënaqësi ia lexoja shkrimet, librat dhe përkthimet, pastaj edhe ia dëgjoja ligjëratat e tij tejet të qarta, duke pasur për qëllim të përfitoja sa më shumë prej diturisë së tij që e ndante me një siguri të plotë me të gjithë ata që dëshironin të mos e ruanin bardhësinë e mendjes ashtu të bardhë, ngaqë pikërisht atëherë ajo merrte ngjyrë të zezë dhe përpos errësirës nuk prodhonte diçka tjetër. Kurse tani, deshi Zoti që unë përpos përfitimit të diturisë së dobishme, veprave të hoxhës së nderuar t’i qasem me një qasje kritike. Kjo nuk do të thotë se tani unë u bëra i madh, por kjo mund të lexohet dhe kuptohet se unë dita të përfitoj prej atyre që nuk punuan me qëllim që të hiqen si njerëz të mëdhenj, por që dëshmuan se janë në gjendja të bëjnë vepra të atilla, që i përkasin vetëm njerëzve të mëdhenj, por modest. Read more…