09 TetAgjërimi, kazaja dhe pagesa e tij

Ky artikull është pjesa 1 nga 3 pjesë, në serinë e artikujve nga tema: Agjërimi

Pyetja:
Esselamu alejkum!
Si është puna e një të riu i cili nuk e agjëron ramazanin për shkak të dhimbjes së lukthit dhe për shkak të punë së rëndë që ka, a duhet që ta bëj kaza apo mund ta paguaj atë? Read more…

04 GusPendimi, rikthim te Allahu i Madhërishëm

Ky artikull është pjesa 2 nga 3 pjesë, në serinë e artikujve nga tema: Agjërimi

 Nga: Jusuf ZIMERI

Sofra e Ramazanit

Eudhubil-lahimesh-shejtanirr-rraxhim, Bismil-lahiurrahmanirr-rrahim.

 Falënderimi dhe Lavdërimi i takon Allahut Fuqiplotë, i cili na mundësoi që të përjetojmë edhe këtë ditë të shenjtë në këtë muaj të shenjtë të Ramazanit, kurse salevatet dhe selamet mbi shpirtin e Muhamed Mustafas s.a., edukatorit dhe mësuesit të njerëzisë, mbi familjen e tij të pastër, mbi shokët e tij dhe mbarë besimtarët islam të cilët me kujdes, respekt dhe dashuri implementojnë normat e islamit në jetën e tyre të përditshme. 

Allahu xh.sh. thotë:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَّصُوحًا عَسَى رَبُّكُمْ أَن يُكَفِّرَ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ يَوْمَ لا يُخْزِي اللَّهُ النَّبِيَّ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ نُورُهُمْ يَسْعَى بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“O ju që keni besuar, pendohuni tek All-llahu me një pendim të sinqertë në mënyrë që Zoti juaj t’i largojë prej jush të këqijat, t’ju shpie në xhennete nën të cilët rrjedhin lumenj ditën kur All-llahu nuk e turpëron Pejgamberin, e së bashku me të as ata që kanë besuar. Drita e tyre ndriçon para tyre dhe në të djathtë të tyre, e ata thonë: “Zoti ynë, vazhdona dritën tonë, falna neve. Vërtet, Ti je i plotfuqishëm për çdo send”. Read more…

09 GusI’tikafi, normë Islame

Ky artikull është pjesa 3 nga 3 pjesë, në serinë e artikujve nga tema: Agjërimi

Shruan: Jusuf ZIMERI

  Shprehja “I’tikaf” në kuptimin gjuhësor do të thotë: qëndrim, ndejtje, mbyllje, izolim dhe vazhdimsi në një send pa marrë parasysh se është vepër e mirë apo keqe. Kurse shprehja “I’tikaf” në terminologjinë e jurispudencës islame nënkupton: ”Qëndrimi (ndejtja) në xhaminë në të cilën falet namazi me xhematë duke qenë agjërueshëm, me qëllim Itikafi“. Nga ky definim e shprehjes itikaf nënkuptojmë se itikafi është ibadet, i cili realizohet me izolimin nëpër xhami ku ka të emëruar imam dhe muezin, përkatësisht ku falen pesë kohët e namazit me xhemat. Read more…